fbpx

Starta en surdeg – en enkel guide

Att baka med surdeg är både enkelt och gott när du väl fått igång din surdegsstarter. Det krävs dock lite tid och tålamod. Utan en enkel guide kan det kännas svårt att komma igång. Så hur startar du en surdeg? I vår guide får du våra bästa tips för att lyckas starta en surdeg. 

Vad är en surdegsstarter?

En surdegsstarter är grunden för att göra surdeg. Surdeg är en blandning av vatten och mjöl som börjar jäsa när den får stå i rätt temperatur under en tid. Jäsningen skapar naturlig jäst, som sedan används för att få degen att jäsa. Surdegen är levande och full av nyttiga bakterier som ger brödet en god smak och textur. Att starta en surdeg kan ta från 7 dagar upp till 14 dagar. Hos oss kan du hitta allt du behöver för att starta en surdeg.

En glasburk med surdeg i utan lock. Glasburken är försedd med en svart mätremsa för tidsmarkering och är placerad på en mjölig köksbänk.
Ingredienser
  • Vetemjöl eller rågmjöl
  • Vatten
Du behöver

Starta en surdeg

Dag 1
  1. Gör rent glasburken som du ska ha surdegen i. Du kan diska den med diskmedel eller sterilisera den i ugnen på 150 grader i 15 minuter.
  2. Lägg 60 gram (ca 1 dl) vetemjöl eller rågmjöl i glasburken. Tillsätt sedan 60 gram vatten. Rör ihop allt med en slev tills smeten blir som en tjock pannkakssmet. Det är inte så noga med exakta mängder mjöl och vatten, det viktigaste är att konsistensen blir rätt.
  3. Låt din surdeg stå i rumstemperatur i 24 timmar. Bäst jäsning sker vid 24–25 grader, men temperaturen påverkar bara hur lång tid det tar att jäsa. Tänk på att locket inte ska stängas helt. Lägg locket på glänt eller ta bort gummiringen (om burken har en) så att luft kan komma in. Om locket stängs helt kan surdegen inte jäsa.
Dag 2
  1. 24 timmar senare är det dags att kolla hur surdegen mår. Förhoppningsvis ser du några luftbubblor i surdegen och kan känna en mild aromatisk doft. Det betyder att jäsningen har börjat, vilket är precis vad vi vill. Oroa dig inte om du inte ser några luftbubblor eller känner någon doft. Det kan ta en till två dagar beroende på rumstemperaturen och vilken typ av mjöl du har använt för att surdegen ska komma igång.
  2. Ibland kan surdegen på dag två ha jäst väldigt mycket, vilket kallas för en ”false rise” (falsk jäsning). Det betyder inte att surdegen är klar.
  3. Lägg 60 gram (ca 1 dl) vetemjöl eller rågmjöl i glasburken. Tillsätt sedan 60 gram vatten. Rör ihop allt med en slev tills smeten blir som en tjock pannkakssmet. Förvara glasburken i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 3
  1. 24 timmar senare är det dags att kolla till surdegen igen. Oavsett om du ser bubblor eller inte är det dags att börja mata surdegen. Att mata sin surdegsstarter betyder att du tillsätter mer vetemjöl och vatten för att göra surdegen större. För att surdegen inte ska bli för stor måste vi kasta en del av den.
  2. Skrapa ur hälften av surdegen i glasburken och kasta. Tillsätt sedan 60 gram (1 dl) vetemjöl eller rågmjöl samt 60 gram vatten. Vispa runt ordentligt. Kom ihåg att konsistensen ska vara som en tjock pannkakssmet. Om degen känns för tjock eller för lös, tillsätt mer vatten eller mjöl så att konsistensen blir rätt.
  3. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt i 24 timmar.
Dag 4 och framåt

Stegen ovan ska upprepas från dag 3 till dag 7. Efter dag 7 kollar du din surdegsstarter för att se om den är redo. Ibland kan det ta upp till 14 dagar för att surdegen ska vara igång. För oss tog det 13 dagar innan volymen ökade avsevärt. När du matat din surdeg ska den inom några timmar dubbla i volym, ha både stora och små bubblor. Den ska också lukta behagligt. Om dessa krav uppfylls är din surdeg redo att användas. Kom ihåg att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka. Om du inte tänker baka dagen efter, behöver du inte mata den direkt efter baket.

Kan man förvara surdeg i kylen?

Ja, om du vill långtidsförvara din surdeg kan du sätta den i kylskåpet och mata den en gång per vecka. Efter att du matat den, låt surdegen stå i rumstemperatur i cirka en timme innan du lägger tillbaka den i kylen. Vi har förvarat surdeg i kylskåp upp till två veckor, men vi rekommenderar inte att förvara den mer än en vecka utan att mata den.

Varför luktar min surdeg aceton?

Det är normalt att en surdeg utvecklar olika lukter under jäsningen, men den ska inte lukta svett eller ättika. En surdeg ska ha en behaglig doft. Om den luktar ättika eller aceton kan det bero på att den inte får tillräckligt med mat. Prova att öka mängden mjöl till cirka 90 g i tre dagar och se om lukten försvinner. Om lukten kvarstår, fortsätt mata surdegen tills lukten försvinner. Om surdegen luktar svett eller aceton betyder det att den inte är redo att användas.

Hur håller man en surdeg vid liv?

För att hålla din surdeg vid liv behöver du mata den varje dag. Om du glömmer att mata den en dag, oroa dig inte. Fortsätt mata den som vanligt nästa dag så kommer surdegen att återhämta sig.

Rekommenderade produkter

Varukorg
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomTillbaks till butiken
      Beräkna frakt
      Ange rabattkoden
        Rulla till toppen